lauantai 13. joulukuuta 2014

Perinteiset lanttu ja porkkanalootat jouluun

Hiphei, joulu se vaan lähenee lähestymistään ja koko ajan alkaa enemmän olemaan joulu valmistelut valmiina. Tänään päätin tehdä lanttu ja porkkanalaatikot valmiiksi ja pakastaa ne, pakastimessa ne saavatkin odottaa sitten joulu aattoon. Alkaa jo hieman hiukomaan nuo jouluruoat mutta viellä melkein kaksi viikkoa odotettava että pääsee niihin käsiksi :) En ole ikinä perustanut kaupan valmiille joululaatikoille vaan kyllä sen omatekoista tarvitsee olla. Lapsena en niin välittänyt näistä joululaatikoista mutta vanhempana nekin ovat alkaneet maistumaan herkullisilta. Minun lempilaatikkoni on ehdottamasti lanttu, entäs sinun ? Mikä teidän joulupöytään kuuluu joka vuosi?
 
 
 
Porkkanalaatikko
 
2kg kuorittuja porkkanoita
4dl vettä
4dl puuroriisiä
2l täysmaitoa
100g voita
4 kananmunaa
1dl tummaa siirappia
1tl muskottipähkinää
1tl valkopippuria
2tl suolaa
korppujauhoja ja voita koristeluun
 
1. Laita pilkotut ja kuoritut porkkanat kiehumaan ja keitä kunnes ovat pehmeitä.
2.Kiehauta kattilassa 4dl vettä riisipuuroa varten. Kun vesi kiehuu lisää 4dl puuroriisiä ja sekoittele kunnes vesi on imeytynyt riiseihin.
3.Kaada nyt joukkoon 2 litraa täysmaitoa ja keitä puuroa noin 1 h pienellä teholla. Muista sekoitella usein jotta vältyt puuron pohjaan palamiselta.
4. Soseuta keitetyt porkkanat hyväksi soseeksi.
5.Sekoita valmis puuro ja soseutetut porkkanat keskenään. Pilko joukkoon voi pieninä nokareina ja sekoita. Nyt voit lisätä siirapin ja mausteet. ( muista aina maistaa valmistamaasi ruokaa ja lisää tarvittaessa enemmän mausteita)
6.Anna seoksen pienen hetken jäähtyä ja lisää kananmunat, Sekoita hyvin.
7.Voitele nyt vuoat , ohjeesta tulee 2 isoa vuokaa eli 2 litran vuokaa.
8.Kaada massa vuokiin tasaisesti.Painele lusikan päälle kuvioita laatikon pinnalle jos tahdot. Lisää nyt laatikon päälle korppujauhoja ja voi nokareita.
9.Paista 175 asteessa noin.1,5h . Nauti tai pakasta!
 
 
 
 
Lanttulaatikko
 
2kg kuorittuja lanttuja
4dl kuohukermaa
4kananmunaa
1tl muskottipähkinää
1tl paprikaa
1tl inkivääriä
1dl tummaa siirappia
 
1.Keitä pilkotut ja kuoritut lantut kypsiksi.
2.Soseuta kypsät lantut soseeksi.
3.lisää joukkoon kuohukerma,mausteet sekä siirappi.
4.Anna hetki jäähtyä ja lisää kananmunat hyvin sekoittaen.
5.Kaada voideltuun uunivuokaan riittää 1 isoon 2 litran foliovuokaan.
6.Tee kuvioita pinnalle lusikan avulla ja ripottele korppujauhoja sekä voi nokareita päälle.
7.Paista 200 asteessa 1 h ja toinen tunti 150asteesssa.
 
 
 
 
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerttu kiittää kommentistasi :)